EU-hanke aktivoi julkista terveydenhuoltoa uusiin toimintamalleihin

29.11.2013

Nordic Healthcare Group

EU-rahoitteinen INSPIRE-hanke aktivoi julkisen terveydenhuollon hankkijoita ottamaan käyttöön uusia toimintamalleja innovatiivisten hankintojen asiantuntijoiden tuella.

INSPIRE-hanke kokoaa yhteen innovatiivisten ja esikaupallisten julkisten hankintojen parhaita osaajia ja julkisia hankkijatahoja kuudesta eri Euroopan maasta – Suomesta, Englannista, Espanjasta, Italiasta, Ranskasta ja Itävallasta.

-Tavoitteemme on luoda ymmärrystä siitä, miten strategisella hankintatoimella voidaan edistää myös julkisten palveluiden uudistumista. Samalla pyrimme edistämään käytännönläheisellä tavalla uusien työkalujen hyödyntämistä ja verkottamaan julkisen sektorin hankkijoita keskenään esimerkiksi jakamalla parhaita käytäntöjä ja tuloksia yhteisesti, hankkeen koordinaattori Suzan Ikävalko Nordic Healthcare Groupista (NHG:stä) kertoo.

Tarkat tavoitteet liittyvät erityisesti seuraavien julkisen sektorin toimialojen hankintaprosessien kehittämiseen hyödyntäen innovatiivisia ja esikaupallisia hankintaprosesseja: terveydenhuoltoa, tervettä ikääntymistä sekä itsenäistä selviytymistä ja omahoitoa tukevat sähköiset palvelut ja teknologia-innovaatiot.

Hankkeessa luodaan sähköinen alusta, johon kootaan analyyseja parhaista käytännöistä, mallipohjia eri prosessien läpiviemiseen ja webinaareja. Lisäksi järjestetään työpajat kuudessa eri Euroopan kaupungissa. Työpajoihin osallistuvat kysyntäpuolen keskeiset toimijat, yritykset, pääomasijoittajat sekä muiden hankepartnerialueiden toimijoita. Pääomarahoitus pyritään kytkemään jo esikaupalliseen hankintaan, niin että markkinoille pääsy ja kaupallistuminen turvataan.

Hankkeeseen osallistuvat tahot ovat kyseisen kuuden eri EU-alueen sosiaali- ja terveystoimen järjestämis- ja/tai hankintavastuussa olevat keskeiset toimijat, palveluita kehittävät yritykset ja pääomasijoittajat. Hankkeen koordinaattorina toimii suomalainen terveydenhuollon kehittämisyhtiö NHG. Muut toteuttajat ovat Bitetic Ltd (Englanti), Catalan Agency for Health Information, Assesment and Quality (Espanja), European House Ambrosetti SpA (Italia), Bundesbeshaffung GmbH (Itävalta) ja GIP Resah-idf (Ranska). Kaksi viimeksi mainittua ovat Wienin ja Pariisin alueen terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden suuria keskitettyjä hankintaorganisaatioita.

Lisätiedot: INSPIRE- projektikoordinaattori, senioriasiantuntija Suzan Ikävalko, NHG, puh. 050 583 4292, etunimi.sukunimi@nhg.fi